Start med at se på hvor meget du skal køre i bilen. Med et lille kørselsbehov kan du sikkert klare dig med en noget ældre bil som er knap så komfortabel og med kun lidt udstyr – det holder prisen nede.
Med et stort kørselsbehov er det vigtigt at vælge en bil hvor du sidder godt og som er støjsvag – ellers bliver man hurtigt træt i krop og hoved.
Endelig skal man være opmærksom på brændstofforbruget, som hurtigt kan udgøre en meget stor af bilbudgettet HVIS man kører meget.
MEN hvis man kun bruger bilen lidt kan man tit vælge en tørstig bil. De kan nemlig være relativt billige fordi mange går uden om dem. Og hvis man kun kører fx 6000 km om år vil merudgiften til benzin kun være et par hundrede pr md. i en bil med højt brændstofforbrug. Det er meget lidt i forhold til det samlede månedlige budget.
Hvad skal bilen bruges til
Skal der transporteres familie, børn og deres venner eller er den til en eller to voksne? De store biler med god plads er populære, og store biler koster mere i afgift og brændstof, så der er mulighed for at spare ved ikke at købe den større end nødvendigt. Skal du transportere varer, kasser, affald eller andet stort, så sørg for at vælge en bil med gode adgangsforhold, og vær især opmærksom på at interiøret i mange biler faktisk er ret sart og let bliver medtaget af ex. store genstande som bakses ind og ud af kabine og bagagerum.
Trailer
Hvis du skal bruge trailer eller campingvogn, så sørg for at vælge en bil med anhængertræk monteret. Det er temmelig dyrt og besværligt at få eftermonteret, og det er så godt som gratis når du køber en bil hvor det er monteret allerede. Hvis du skal køre med campingvogn så spar ikke på motorstørrelsen – selv om en bil må køre med fx 1000 kg er det bestemt ikke sikkert at hverken du eller bilen synes det er særligt fornøjeligt, hvis den næsten ikke kan trække vognen. Her bør være god margen – især hvis du planlægger lange ture.
Til toppen
Ønsker til ekstraudstyr
Det er meget personligt hvad man synes er vigtigt, men næsten alle biler der er mindre end 10-12 år gamle er fint udstyret med centrallås, servostyring, elruder osv. Det er næsten kun Aircondition og anhængertræk som adskiller bilerne. Husk dog, at når man køber brugt skal det ikke betyde ret meget for prisen hvad der er med af udstyr.
De løbende udgifter
Prøv at lave et samlet driftsbudget inden du bestemmer dig til hvilken bil du vil have – det er faktisk ikke så svært. Det du skal have med er: brændstofforbrug, vedligeholdelse & service, forsikring, vægtafgift/grøn afgift, værditab og finansiering/afdrag.
Hvis du er medlem af FDM, kan du på deres hjemmeside lægge et realistisk budget.
Til toppen
Hvor sikker skal bilen være
Der er ingen tvivl om, at ældre biler er mindre sikre end nyere. Det forskellige sikkerhedsudstyr som er blevet udviklet de sidste 20 år gør en stor forskel – især Airbags og ABS og senest også ESC (stabilitetskontrol). Så sørg for at få det med når du vælger brugt bil.
Der er også stor forskel de forskellige biler imellem. På www.euroncap.com kan du se resultaterne af uvildige ‘crash-test’ af en lang række biler. Der findes også sikkerheds-vurderinger baseret på hvor slemt folk er kommet til skade i virkelige ulykker – det er det svenske forsikringsselskab FOLKSAM der står bag, og resultaterne kan ses her.
Hvis du går efter en ældre bil uden det store sikkerhedsudstyr, så hjælper det altid at vælge en stor bil, da de klare sig meget bedre end små biler i den virkelige verden. Her er Volvo og SAAB nogle af dem som ligger bedst.
Diesel eller benzin
Et stort kørselsbehov taler umiddelbart for diesel, da dieselbiler kører længere på literen og da diesel tilmed er billigere end benzin. Omvendt koster dieselbiler noget mere, og der skal derfor en del kilometer til, for at tjene merprisen ind. På brugtmarkedet kommer man ofte ud for, at dieselbiler er meget dyre i forhold til tilsvarende benzin-modeller, især for de årgange hvor der kun findes få dieselmodeller at vælge imellem. Tilmed har mange dieselbiler rigtigt mange kilometer på bagen, da de jo netop af købt af dem med stort kørselsbehov. Derfor kan brugte dieselbiler hurtigt bliver lidt for dyre. Tilmed er en diesel-motor som går i stykker alt andet lige langt dyrere at reparere end en benzinmotor.
Til toppen